menü

Főoldal

2018. február 28., szerda

6 +1 tipp a hatékony tanuláshoz



  
Sziasztok! Sok időbe telt mire rájöttem hogyan is lehet hatékonyan tanulni. Biztos ti is próbáltatok már rengeteg féle módszert, mire megtaláltátok azt, aminek a segítségével benne marad a fejetekben a tanulnivaló. Most hoztam nektek pár tippet, ami nekem is bevált és remélem nektek is fog segíteni!


#1 Relax!
Mikor hazaérsz a suliból, ne ess neki egyből a tanulásnak, még ha rengeteg leckéd is van. Egyél, nézz kicsit tévét, beszélgess a szüleiddel és csak utána állj neki a tanulásnak.
Gondolj bele; ott ülsz egész nap a suliba kora reggel óta és csak tömik a fejedet a sok okossággal. Hidd el jót fog tenni egy kis pihenés mielőtt belevágnál a tanulásba!

#2 Tervezd meg!
Rakd sorba a teendőidet. Kezd azzal, ami nehezebben megy, és hagy a végére a könnyűeket. Az elején még biztos több erőd van, mint amennyi majd a végére lesz.
+tipp: Az is sokat segít, ha beosztod, mire mennyi időt szánsz. Gondold át mire elég fél óra és minek kell egy, esetleg másfél.

#3 Break!
Fontos hogy óránként, másfélóránként tarts 15-30 perces szüneteket. Egyél, igyál egy teát vagy levegőzz. Kell hagyni, ülepedni az anyagot!
+tipp: Hogyan maradjon meg az információ a hosszú távú memóriádban? Ez memoritereknél, szavak tanulásánál a legfontosabb. Miután úgy érzed megtanultad és tudod a szöveget vagy szavakat, tarts szintén 20-30 perces szünetet és utána mond fel magadnak. Így könnyebben megmarad majd a fejedben!

#4 Jegyzetelj!
Nekem személy szerint mániám hogy egy lapra vagy füzetbe kiírjam a fontos dolgokat. Van, hogy az egész vázlatot kimásolom, (bár ezt leginkább a számomra fontos tantárgyaknál teszem, hogy jobban átlássam). Történelemnél az évszámokat, fontos embereket, kifejezéseket írom ki egy lapra, hogy meglegyen a lényeg és miközben kiírom meg is maradnak a fejemben.

#5 Legyél változatos!
Ne csak az órai jegyzetből tanulj. Fontos hogy több helyen átolvasd az anyagot, könyvben vagy esetleg interneten. Jó, ha füzet mellett könyvből is tanulsz, hiszen abba is lehetnek fontos dolgok, amik később a hasznodra lesznek.

#6 Emeld ki!
Ez talán leginkább a lányok körében elterjedt módszer, hogy egy rakat szövegkiemelővel agyon színezzük a könyvet, füzetet. Na de ez milyen hasznos is tud lenni! Ha kiemeled a címeket, fontos dolgokat könnyebben átlátod majd az anyagot.

+1 Tanuljatok közösen!
Nálunk ez sok esetben bevált módszer, hogy ketten esetleg hárman együtt tanulunk. Elmagyarázzuk egymásnak, amit nem értünk, felmondjuk a tételeket vagy megírjuk a leckét. Sokat tud segíteni ha, van valaki, akinek felmondhatod, amit megtanultál és kijavítja a hibáidat közben.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése